#broderie – Iulia Goran și ia de Breaza

Primul meșter popular pe care l-am prins în VR se numește Iulia Goran și este din Breaza. Doamna Goran are peste 35 de ani de experiență în broderie. Lucrează ii, marame, rochii de mireasă, prosoape decorative, ștergare și batiste.

Doamna Iulia Goran a început să descifreze tainele broderiei de la vârsta de 6 ani. Lucra în casă, învățând de la mama ei sau de la sora mai mare. La vârsta de 12 ani a brodat un prosop cu modele tradiționale moldovenești (trandafiri colorați). Întâmplarea a făcut să păstreze prosopul frumos brodat până în ziua de azi.

Prosopul brodat de Iulia Goran la 12 ani.

60 de ani mai târziu, am vizitat-o pe doamna Goran în gospodăria sa din Breaza, Prahova. Ne-a întâmpinat într-un foișor răcoros, alături de două doamne la fel de pasionate de broderie. Măștile chirurgicale le acopereau chipul, dar ochii zâmbeau. Ne-au privit cu o ușoară ironie în timp ce stabileam detaliile tehnice – unde va sta camera (cubul cu 6 ochi care le-a descumpănit, dar nu le-a intimidat).

Domana Goran pregătise deja câteva superbe costume populare pentru a le admira și fotografia. A început să ne prezinte modelele fără să mai fie nevoie să punem întrebări – creasta cocoșului (model specific pentru Breaza), păpădia sau floarea reginei (care îi plăcea atât de mult reginei Maria, care purta cu mândrie costumul popular românesc), trifoiul, păianjenul, steaua… Chiar și cusătura folosită pentru a încheia ia are numele ei specific – purecelul.

Aveți ucenici? o întrebăm. Mai vine cineva din urmă, care să preia și să continue tradiția broderiei? Subiectul este sensibil. Tinerii sunt preocupați foarte mult de aspectul financiar a activității, doresc câștiguri imediate, cu puțină muncă. O ie tradițională, lucrată exclusiv manual, cere timp, răbdare, concentrare. Poate dura până la o lună de muncă. Noi ascultăm mirați și nu ne vine să credem când auzim că toată broderia, care se întinde cu o precizie geometrică pe pieptul sau pe mânecile unei cămăși bogat împodobite, se lucrează urmărind firul, urzeala – din ochi, fără niciun alt ajutor.

Pe masa lungă stau înșirate, alături de pânzeturi și mostrare cu modele în diverse culori, câteva reviste și albume cu fotografii. Doamna Iulia Goran se mândrește (pe bună dreptate) cu participarea la numeroase mențiuni în ziare și reviste, dar mai ales cu participarea la evenimente internaționale dedicate meșteșugurilor tradiționale. A avut ocazia să lucreze o maramă cu specific prahovean pentru prima doamnă a Statelor Unite (Laura Bush, în 1999), care i-a și mulțumit printr-o scrisoare oficială. Nu mulți meșteri populari se pot lăuda cu o scrisoare care poartă sigiliul Casei Albe.

Doamna Iulia Goran ne prezintă elementele componente ale unei ii și etapele de realizare. Se măsoară pânza, se taie, se brodează modelul, se fac tivurile și se încheie. Asta însemană că abia după finalizarea modelului se încrețesc și primesc formă mânecile, care se prind de piept și de spate.

Încheiem și noi filmarea și mulțumim. Nu plecăm până nu facem o plimbare prin grădina generoasă a familiei Goran și până nu gustăm din delicioasele ei mure și mere. Parcă ne-am întors la bunici, cândva demult…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *